Sağlık, Bakım ve Rehabilitasyon Dergisi’nin amacı tıp, hemşirelik, rehabilitasyon ve sağlık bilimleri alanlarıyla ilişkili konularda bilimsel ilkeler ve yayın etiğine uygun, özgün çalışma, derleme ve olgu sunumlarını inceleyerek değerlendirmek bilimsel platformda tartışılmasına olanak sağlamak, öncelikle ulusal ve daha sonra uluslararası platformlarda bilime katkı sağlamaktır.
Sağlık, Bakım ve Rehabilitasyon Dergisi’nde tıp, hemşirelik, rehabilitasyon ve sağlık bilimleri alanlarındaki bilimsel çalışmalara yer verilir. Derginin yazım dili Türkçe veya İngilizce’dir. Dergi yılda 3 sayı (Nisan-Ağustos- Aralık) olarak yayınlanır. Bu dergi hakemli ve süreli bir elektronik dergidir.
Sağlık, Bakım ve Rehabilitasyon Dergisi Rehabilitasyon Hemşireliği yayın organı olup 4 ayda bir yayımlanır. Dergi tüm sağlık alanlarıyla (Dergi; tıp, diş hekimliği ve sağlık bilimleri altındaki tüm disiplinlerce (beslenme ve diyetetik, hemşirelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, çocuk gelişim, gerontoloji, odyoloji, sosyal hizmet, sağlık yönetimi, spor bilimleri) yürütülen nitelikli orijinal araştırmaları, editör tarafından davet edilmiş derleme makaleleri ve olgu sunumlarını yayımlar.) ilgili araştırma ve derleme makaleleri ile haberleri yayımlar. Dergide yayımlanacak yazılar, basım öncesi Yayın Kurulu ve Danışmanları tarafından incelenir. Dergi yayın kurulunun yayın kurallarına uymayan yazıları yayınlamama, düzeltilmek üzere yazarlarına geri vermek veya danışmanlara inceletmek yetkisi vardır. Tüm yazılar yazarların ismi belirtilmeden hakemlere gönderilip görüşleri alınır. Yazılar hakemler tarafından özellikle bilimsel doğruluk, içerik, düzen ve dil açısından incelenir. Yayın kurulu bir yazının basılıp basılmamasına, basılma önceliğine karar verir ve yazının özüne dokunmadan şekle ilişkin düzeltmeleri yapabilir. Dergiye gönderilmiş yazılar yayımlansın veya yayımlanmasın geri verilmez. Yazıların bilimsel ve hukuksal sorumluluğu yazar(lar)ına aittir.
Yazıların Hazırlanma Kuralları:
1- Yayımlanmak üzere gönderilen yazılar özgün olmalı, daha önce yayınlanmamış veya yayımlanmak amacıyla başka bir dergiye gönderilmemiş olmalıdır.
2- Yazar(lar) makalelere aşağıda belirtilen veya yazarların tümü tarafından imzalanacak başvuru mektubunu (bilgisayarda yazılmış biçimde) eklemelidir. “Yayınlanmasına karar verilmesi durumunda, (makalenin adı) başlıklı yazının bütün yayın haklarını Sağlık, Bakım ve Rehabilitasyon Dergisi’ne verdiğimizi, makalenin içerdiği bütün görüşlere aynen katıldığımızı, makalede belirtilen çalışmanın daha önce herhangi bir yerde (kongre bildirileri hariç) yayımlanmadığını, orijinal olduğunu, aynı anda başka bir dergiye değerlendirilmek için gönderilmediğini bildiririz”.
Yayımlanmaya kabul edildikten sonra, yazarlar makaleleri üzerinde değişiklik ve yeni eklemeler yapamazlar.
3- Dergide yazılar Türkçe veya İngilizce olarak yayımlanır. Yazılar arı bir Türkçe ile yazılmalı, Türk dilinin bütünlüğü korunmalı, yazılar Türk Dil Kurumu kurallarına uygun olmalıdır. Metinde geçen yabancı sözcükler metnin içerik ve yapısına göre ya tümüyle Türkçe okunan biçimiyle ya da tümüyle Latince veya yabancı dildeki yazılış şekliyle ve tırnak işareti içinde yazılmalıdır. İngilizce yazılar anlaşılır ve hatasız olmalıdır.
4- Yazılar çift satır aralıkla; üst, alt ve yanlardan 3cm boşluk; sol yandan 4cm, sağ yandan 2cm boşluk bırakılarak yazılmalıdır. Yazılarda güncel Windows uyumlu Word programı kullanılmalıdır. Yazı biçimi Times New Roman, karakter boyutu 12 punto olmalıdır. Bir yazı başlık sayfası hariç 12 sayfayı geçmemelidir.
5- Dergide yayımlanmak üzere gönderilen yazılar aşağıda belirtilen kurallara uygun olmalıdır:
a) Makale her bölümü ayrı bir sayfada başlayacak biçimde; başlık sayfası, özetler ve anahtar kelimeler, makalenin ana metni, kaynaklar, tablolar ve şekil alt yazıları düzeninde hazırlanmalıdır. Makalenin başından itibaren tüm sayfalar sıra dahilinde numaralandırılmalıdır.
b) Yazının başlığı kısa olmalı ve büyük harfle yazılmalıdır.
c) Yazar(lar)ın adı ve soyadı makale başlığının altına gelecek biçimde, meslek unvanı kullanılmadan ve soyadı büyük harfle yazılmalıdır. Yazarların ORCID numaraları eklenmelidir. Makale birden fazla sayıda yazar tarafından yazılmış ise aynı birimde çalışan yazarların soyadları sonuna aynı sayıda yıldız konur. Bu yıldızlar birinci sayfa altına birim adı yazılarak açıklanır.
d) Birinci sayfanın altına yazışma adresi bölümünde, yazışmanın yapılacağı yazarın adı ve açık adresi yazılmalıdır.
e) Araştırma yayınlarında, yapılan çalışma bilimsel bir kuruluş ve fon ile desteklenmiş ise bu durum açık olarak ayrı bir satırda yazışma adresi altında belirtilmelidir. Yazıya katkıda bulunanlara teşekkür, kaynaklar kısmından önce yer almalıdır.
f) Araştırma yazılarında bölümler aşağıdaki sıraya uygun olmalıdır:
Türkçe özet, İngilizce Özet, Giriş, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Kaynaklar. Yazılarda bu bölümler sayfanın sol yana gelecek biçimde büyük harfle yazılmalıdır.
Türkçe Özet: yapılan çalışmanın amacı, çalışma türü, bulgular ve tartışma kısa ve açıkça belirtilmeli, başlıklar kullanılmamalıdır. Makale özetleri 150- 250 sözcükten oluşmalıdır.
İngilizce Özet (abstract): Bu özetin başına İngilizce başlık yazılmalıdır. İngilizce özet Türkçe özet ile aynı olacak şekilde 300 kelimeyi geçmemelidir.
Makalenin tamamı İngilizce olarak gönderilecekse Türkçe özet olmalıdır.
Anahtar Kelimeler (Keywords): Türkçe ve İngilizce özetlerin altına yerleştirilmelidir. Bu sözcükler Medical Subject Headings (MeSH)’e uyumlu olmalıdır. Bunlar alfabetik olarak aralarında virgül olacak şekilde sıralanmalıdır ve en fazla beş adet olmalıdır.
Kısaltmalar: Kabul edilebilir standartlarda olmalı gereksiz kısaltmalardan kaçınılmalı, bütün kısaltmalar metinde ilk geçtikleri yerde parantez içinde açıklanmalıdır. Yazılarda uzunluk, ağırlık, sıcaklık vb. belirtmede kullanılan ölçü birimleri uluslararası birim sistemine uygun şekilde kısaltılarak yazılmalı, tamamı metrik sistemde verilmelidir.
Giriş: Giriş diye başlık yazılmadan doğrudan konuya geçilmelidir. Araştırmanın yapıldığı kuruluş ve tarihi belirtilmelidir. Araştırmanın amacı, başka araştırıcılar tarafından bu konuda yapılan benzer araştırma ve çalışmalar kısaca belirtilmeli ve iki sayfayı geçmemelidir.
Gereç ve Yöntem: Araştırmada kullanılan araç, gereç ve uygulanan yöntem ayrıntıları ile anlatılmalıdır.
Bulgular: Araştırmada elde edilen bulgular açıkça belirtilmelidir.
Tartışma: Araştırmada elde edilen bulgularla diğer araştırıcıların elde ettikleri bulgular karşılaştırılmalı ve ulaşılan kanılar belirlenmelidir.
Sonuç ve Öneriler: Araştırma bulgularına göre varılan sonuçlar belirlenmeli ve gerekli öneriler yapılmalıdır.
Kaynaklar: Yazıda kullanılan kaynaklar metin içinde geçme sırasına göre cümlenin sonunda, noktadan önce ve parantez içinde sıralanmalıdır. Kaynaklar kısmında referansların yazımında öncelikle bu referansların doğruluğuna dikkat edilmeli, American Psychological Association (APA) Kuralları’nın son sürümü olan 6 ‘ya göre yazılmalıdır. Yazarların sayısı 6 kişi veya altı kişiden azsa hepsinin adı yazılmalı, yazar sayısı altı kişiden fazla ise, ilk üç yazarın adı yazıldıktan sonra, Türkçe makalelerde “ve ark.”, İngilizce makalelerde “et al.” kısaltması kullanılmalıdır.
g) Yazılardaki terimler mümkün olduğu kadar öz Türkçe, gerekli durumlarda Latince olmalı, dilimize yerleşmiş kelimeler yazılmalı ve Türk Dil Kurumu’nun en son yayımladığı sözlük ve yazım kılavuzu esas alınmalıdır. Öz Türkçeye ve yerli kaynağa önem verilmelidir.
h) Derleme türündeki makalelerde yazarın kişisel veya bağlı olduğu bilim veya anabilim dalının görüş veya araştırma sonuçları özellikle aranılmaktadır.
6- Dergimizde yayımlanmış makalelere eleştiri ve katkı amacıyla yazılan mektuplar ve bunlara verilen yanıtlar yayın kurulunun inceleme ve değerlendirmesinden sonra “editöre mektup” bölümünde yayımlanır. Bu mektuplar bir sayfayı aşmamalı ve en fazla beş referansla desteklenmelidir. Editöre mektup bölümüne ait yazışmalar Yayın Kurulu Başkanlığı aracılığı ile yapılır.
7- Yazarlar yayın ve araştırma etiğine uymak zorundadırlar (Helsinki Deklarasyonu, 1975). Denek üzerinde yapılacak biyomedikal araştırmalarda hasta ve denek haklarının korunması açısından genel etik kurul kararı alınmış olmalıdır. Makalenin kabulünden sonra etik kurul belgesi istenecektir.
8- Yayın hakkı: Sağlık, Bakım ve Rehabilitasyon Dergisi Rehabilitasyon Hemşireliği Derneğinin resmi yayın organıdır. Derginin her türlü yayın hakkı Rehabilitasyon Hemşireliği Derneğinin aittir. Editörden yazılı olarak izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kısmen veya tamamen kopya edilemez, fotokopi, teksir, baskı ve diğer yollarla çoğaltılamaz.
9- Gönderilen yazılar üzerine hızlı haberleşme sağlanabilmesi için, adres, telefon, faks ve elektronik posta adresleri açıkça yazılmalıdır.
Bu kapsamda yayına hazırlanan makaleler rehabhemder@gmail.com adresine gönderilmelidir
Etik ilkeler
Sağlık, Bakım ve Rehabilitasyon Dergisi yayınladığı makalelerin konu ile ilgili en yüksek etik ve bilimsel standartlarda olması ve ticari kaygılarda olmaması şartını gözetmektedir. Bu kapsamda Sağlık, Bakım ve Rehabilitasyon Dergisi yayınları ve yayın süreçleri Uluslararası Medikal Dergi Editörleri Komitesi (International Committee of Medical Journal Editors-ICMJE) ve Yayın Etiği Komitesi (Committee on Publication Ethics-COPE) yönergelerine uygun olarak yürütülmektedir. Yazarların bu kuralları okuması tavsiye edilir.
Editör ile Alan Editörlerinin Rol ve Sorumlulukları
Sağlık, Bakım ve Rehabilitasyon Dergisi’ne yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin yayınlanması ve sonrasındaki süreçlerden editör ve editörler kurulu sorumludur. Editör ve editörler kurulu makaleler hakkında karar verirken tarafsız olarak ve bilimsel yararlar düşünerek hareket etmelidir. Editör ve editörler kurulu kabul edilen makalelerin alanında uzman kişiler tarafından değerlendirilmesini sağlamalıdır. Editör ve editörler kurulu kör hakemlik, değerlendirme süreci, etik ilkeler, yayımlanma süreci gibi dergi politikalarınu takip etmelidir.
Hakemlerin Sorumlulukları
Hakemler makaleye ilişkin bilgileri gizli tutmakla yükümlüdür. Hakemler, çıkar çatışması hakkında Sağlık, Bakım ve Rehabilitasyon Dergisi’ne bildirimde bulunur. Hakemler, makaleleri değerlendirirken akademik ve yapıcı bir dil kullanmalı, hakaret içeren kişisel yorumlardan kaçınmalıdır. Hakemler değerlendirmeyi kabul ettikleri makalelerle ilgili görüşlerini kendilerine verilen süre içerisinde editör ve editörler kuruluna iletmelidir.
Yazarın Sorumlulukları
Sağlık, Bakım ve Rehabilitasyon Dergisi’ne yayımlanmak üzere gönderilen makalelerinin başka bir dergide yayımlanmamış ya da aynı anda başka bir dergiye yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekir. Makale, kitap veya dergilerde daha önce yayınlanmış alıntı yazı, tablo, şekil bulunuyorsa yazarlar ilgili yazı, tablo ve şekil telif hakkı sahibinden ve yazarlarından yazılı izin almak, izin yazısını makale ile birlikte göndermek ve bunu makalede belirtmek zorundadır. Yazıların bilimsel içeriği ve etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Makalelere yalnızca katkısı olan yazarların ismi yazılmalıdır. Yayımlanmak üzere gönderilen makalelerde daha sonra yazar sırası değişikliği, yazar ekleme ve çıkarma işlemi istenmemelidir. Yazarlar, makale yazımı sırasında kullandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda atıf yapmalıdır. Dergiye Etik kurul onayı almış ve Helsinki Bildirgesi’ne uygun yazılar kabul edilir. Etik kurul onayı makalenin yöntem bölümünde etik kurul adı, karar tarihi ve sayısı yazılarak belirtilmelidir. Ayrıca benzerlik raporları iThenticate (http://www.ithenticate.com/) programı kullanılarak belgelenmelidir. Derlemelerden etik kurul onay belgesi istenmez. Yazarlar değerlendirmeye alınan makalelerle ilgili bilgi ve ham veri istendiğinde editör ve editör kuruluna iletmelidir.
Sağlık, Bakım ve Rehabilitasyon Dergisi, makalelerin gönderim, değerlendirme ve yayınlanma olmak üzere hiçbir aşamasında ücret talep etmez. Yazarlar dergiye gönderdikleri çalışmalar için makale işlem ücreti ödemezler. Yayınlanan tüm makalelere ücretsiz olarak erişilebilmektedir.